Menü
Rövid URL

mge

VII. Hagyomány és Evolúció – harcsa és fürj

Hagyev arany

Az MGE hetedik alkalommal hirdeti meg a H&E versenyt

A 12 éve rendezett H&E szakácsverseny célja általánosságban az éttermi és étkezési kultúra fejlesztése az MGE 2004-es alapítóokiratának szellemében. A célok részletesebben:

  • a kulináris intelligencia fejlesztése
  • a technológia tudatosság fokozása
  • repertoárbővítés
  • ízléscsiszolás
  • tehetségkutatás

Mindez a szakmai és a nagynyilvánosság bevonásával. Az első három helyezett szakmai ösztöndíjat kap. Az összes döntőbe jutott versenyző tárgyi jutalomban vagy éttermi meghívásban részesül.

Borito foto mg 7627
A főzés tudományának címlapfotója Paul Bocuse egyik lyoni bisztrójában készült

Jelentkezés

Hivatásos szakácsok jelentkezését várjuk. A pályázatot az MGE-hez kell benyújtani a bitterad@gmail.com címre 2018. március 18-ig. A zsűri ezek alapján választja ki, hogy kiket hív be a versenyre. A verseny két témája a harcsa és a fürj.

A beküldendő pályázat tartalma:

  • egy harcsaétel receptje (lásd lentebb)
  • fotó a tányérról
  • rövid szakmai önéletrajz
  • elérhetőségek (cím, telefonszám, email-cím)

A receptben a Bűvös Szakácson használt formát használjuk (kijelentő módban és többes szám első személyben). Minták itt.

A haltéma elvárásai:

  • Harcsa leveses mártásban, lehet akár elegáns egytálétel is, elvárt a csúcsgasztronómiai színvonal
  • Adagméret: több fogásos éttermi menü főétele, adagonként 60-70 g halhússal
  • Kiegészítők: szabadon választhatók, szerepelhet benne egy füstölt vagy levegőn szárított szalonnaféle, de nem kötelező
  • Egyéb elvárás: kidolgozott, egyéni, étteremszerű megoldásokat várunk, kérjük, hogy a pályázók kerüljék az ismert ízpaneleket. Klasszikus aromapárosítások szolgálhatnak kiindulási alapként, de fontos szempont, hogy megjelenjen a személyesség, a kézjegy.

A döntő

A pályázatok alapján kiválasztott szakácsokat a zsűri behívja a Hagyomány és Evolúció verseny döntőjére, ahol két ételt kell tálalniuk.

Időpont: 2018. április 8.
Helyszín: Szinergia Szakiskola Taverna Szakintézménye 1133 Budapest, Dráva u. 18-22
Rendelkezésre álló idő: az első fogást a főzés kezdete után 2,5 óra elteltével tálalják a versenyzők, a másodikat hozzávetőlegesen 70 perccel később; a döntőbe jutott versenyzők nevével a pontos időbeosztást is közzétesszük

Első tányér: a szakácsok a pályázatukban beküldött harcsaételt 5 adagban készítik el (3 a zsűrinek, 1 a pályazsűrinek, 1 a fotó részére). A tálalás 2,5 órával a főzés kezdete után kezdődik. A versenyzők 8 percenként tálalnak.

Második tányér: Aranyszalag-minősítésre javasolt sellyei fürjből és meglepetés zöldségkosárból készül. A fürjet (adagonként 1) és a zöldségeket az MGE biztosítja. A zöldségkosár tartalmát a verseny előtt 48 órával hozzuk nyilvánosságra.

A második fogás tálalása az első fogás tálalásának befejezése után kezdődik. Tálalás továbbra is 8 percenként.

Behozható: alaplevek, ecetek, olajok, fűszerek, fűszernövények, az első fogás alapanyagai és további olyan alapkészítmények amelyek a kiskereskedelemben kaphatók (mustár, lapzselatin, tejszín, morzsák, paradicsompüré, liszt, keményítő stb.)

Korábbi H&E versenyek

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.