Menü
Rövid URL

karizmatikus étel

Végjáték

Vagott gyumolcs 2
Őszibarack, burratina, vörös gyümölcsök

Vége van a nyárnak, mégsem járnak hűvös szelek, furcsán meleg van, megbízható források szeptember végére világvégét jósolnak. Talán ez az utolsó lehetőség, hogy kimenjünk a piacra.

Sültparadicsom-leves

Leves talalva allo 0062

Hozzávalók

  • piros paradicsom
  • sárga paradicsom
  • fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • paradicsom- vagy almaecet
Sarga es piros paradicsom 0063

A piros paradicsomot héjastul félbevágjuk, kicsit sózzuk, a vágott felülettel lefelé szilikonnal bélelt tepsin 220 fokos sütőbe tesszük 13-15 percre. Ezelatt kissé besötétül a színe.

Ezután meghámozzuk, durvára vágjuk (opcionálisan a finomra vágott héjat is beletehetjük a levesbe).

Serpenyőben olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a finomra vágott fokhagymát. Ízlés szerint hozzáadhatunk: csilipelyhet, kaprit, olajbogyót. (A szép ízű, érett, szabadföldi paradicsomhoz nem javasolt hagymát adni, a fokhagymával is takarékosan kell bánni, nehogy eluralja a végeredményt.)

Az olívaolajas fűszerelapra adjuk a hámozott és durvára vágott sült paradicsomot, a paradicsom felfogott levével együtt még egyszer felfortyantyjuk, szükség esetén kevés (valójában csak néhány csepp) paradicsom- vagy almaecettel savasítjuk.

Tálalás

Burrata ketto 0022
  • burratina (ennek híján mascarpone)
  • olívaolaj
  • olajbogyó frissen magozva
  • esetleg kapribogyó

A tányérba tálalt sültparadicsomleves önmagában is kiváló, de adhatunk rá néhány kanál krémes állagú burratinát, avagy mascarponét és néhány bazsalikomlevelet. Nagyon jó, ha a betét valamilyen kontrasztos karakterű paradicsom, például a barackos ízű sárga. A sárga paradicsomot lángszóróval körbepörköljük, a héját lehúzzuk.

Pár csepp olívaolajjal tálaljuk.

Bazsalikom frissen 9825

Spagetti nyers paradicsommártással

Spagetti nyers paradicsom martas 9816

Hozzávalók

  • spagetti
  • érett paradicsom
  • friss bazsalikom
  • gyümölcsös olívaolaj
  • frissen magozott félbe vágott olajbogyó
  • fokhagyma
  • sóban eltett kapribogyó
  • szardella

A műfaj talán legjobbja, a piacon elérhető legjobb érett paradicsom nélkül nem érdemes nekikezdeni.

A fokhagyma felét finomra vágjuk, a másikat vékonyra szeleteljük.

A paradicsomot meghámozzuk, durvára vágjuk, tálba tesszük. Hozzáadjuk az olívaolajat, a finomra vágott fokhagymát, a félbevágott olajbogyókat. Hűtőszekrénybe tesszük, hagyjuk összeérni és kis levet ereszteni.

Spagetti fozes 9848

A spagettit lobogva forró, bőséges, sózott vízben tesszük fel, mikor félkész, kimerjük és serpenyőbe tesszük. Ezután a rizottóhoz hasonlóan fejezzük be: a főzővízből kanalazunk rá időről időre némi folyadékot, amit hagyunk elpárologni. Al dentére késztítjük.

Teszta felontes 9841

A szeletelt fokhagymát, csipetnyi csilit és az előzőleg finomra vágott szardellát olívaolajon pároljuk. A fokhagyma kapjon kis színt, a szardella oldódjon fel. Hagyjuk kihűlni.

Fokhagyma paradicsom 9832

Kivesszük a hűtőszekrényből a paradicsommártást és hozzádjuk a szardellás-csilis fokhagymát.

Az al dentére készült tésztát összekeverjük a paradicsommártással.

Spagetti keveres paradicsommal 9852

Tálalás

A paradicsomos spagettit mélytányérba tesszük, adunk rá friss bazsalikomot.

Spagetti keszen 9858

Gyümölcsdesszert

Bogyo kozeli 9955

Hozzávalók

  • málna
  • eper
  • áfonya
  • szeder
  • sárgadinnye
  • citromlé

A megtisztított gyümölcsöket egyben vagy formára vágva mélytányrba rendezzük.

V%c3%b6r%c3%b6s bogy%c3%b3k natur 9921

Gyümölcsszósz

  • 250 ml testes vörösbor (merlot)
  • 100 ml portói
  • 200 g málna
  • kevés cukor

A málnát a cukorral turmixoljuk, gézzel bélelt szűrőn lecsöpögtetjük. A vörösbort és a portóit harmadára sürítjük. A két levet összekeverjük, lehűtjük.

Img 0049

Tálalás

  • citromlé
  • friss bazsalikom (vagy mentalevél)
  • gyümöcsszósz

A tányérba készített gyümölcsökre citromlevet nyomunk és felöntjük a boros gyümölcslével.

Bogyo  talalva allo 9941

Őszibarack levében, kesudió

%c3%b6szibarack leben talalva 9907

Baracklé

  • 6 érett őszibarack
  • 100 ml víz
  • 50-100 g kristálycukor
  • 2 szál citromnád, a külső burok nélkül, finomra vágva
  • fél rúd vanília, hosszában kettévágva
  • 200 ml muskotályos bor, 2 percig kis lángon forralva
  • 50 ml citromlé

A barackokat félbevágjuk, kiszedjük a magot, a gyümölcshúst simára turmixoljuk, majd sűrű szitán átpasszírozzuk.

A vizet a cukorral felforraljuk, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a vaníliát és a citromnádat. Lefedve hagyjuk kihűlni.

Hozzáadjuk a bort, a barackpürét és a citromlevet. Éjszakára hűtőszekrénybe tesszük. Tálalás előtt ismét átpasszírozzuk.

%c3%b6szibarack natur tanyerban 9864

Barack

  • 4 nagy érett, szaftos barack

A 4 barackot félbevágjuk, kiszedjük a magot. A vágott felét meghintjük kevés porcukorral, a korábban elkészített léből öntünk rá, vákuum csomagoljuk. 3-4 órára hűtőszekrénybe tesszük.

Vákumgép híján tálba tesszük a gyümölcsöt, leöntjük a levével, úgy, hogy az ellepje. Lefóliázzuk és éjszakára a hűtőbe tesszük.

A barackokat kivesszük a csomagolásból, meghámozzuk. A félgyümölcsből cikkeket vágunk, és visszatesszük a lébe. Tálalásig hűtjük.

Tálalás

  • kesudió (vagy mandula hámozva és felezve)
  • mentalevél
  • baracklé (lásd fent)
  • barakcikkek
  • esetlegesen: szilvamagolaj

Hűtött mélytányérba tesszük a cikkeket, mellé a kesudiót (vagy mandulát), és felöntjük a hideg baracklével, mentalevelet teszünk rá. Jól illik hozzá a körömvirág levele és a koriandercsíra is.

%c3%b6szibarack talalas %c3%b6ntessel allo 9912

Őszibarack boros mártásban

Barack oszibarack boros 0288

Hozzávalók

  • 1 citrom
  • 4 szép fehér húsú őszibarack
  • 200 g feketeribizli
  • 150 + 50 g cukor
  • 700 ml vörösbor
  • 30 g vaj

A vörösbort lábosban felforraljuk, flambírozzuk, (égő hurkapálcával meggyújtjuk, az alkoholt hagyjuk elpárologni). Tíz percig kis lángon forraljuk.

Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a ribizligyümölcsöt. Spiccszűrőn átpasszírozzuk, hozzáadjuk a citromlevet, hűtőszekrénybe tesszük.

2 l vizet felforralunk, az őszibarackokat 20 mp-re megmártjuk a forró vízben, majd meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk.

A vajat felhevítjük, hozzáadjuk az 50 g cukrot, hagyjuk feloldódni. A cukros vajon a barackot mindkét oldalán hagyjuk kissé pirulni, papíron leszárítjuk.

A ribizliszószt tányérba öntjük, ebbe helyezzük a fél barackot, azonnal tálaljuk.

Megjegyzés: A ribizli helyttesíthető sziruppal (jó ribizliszirup kapható az IKEÁ-ban), vagy használhatuk mélyhűtött ribizlit is. Őszi helyett használhatunk sárgabarackot is.

Megjegyzés:

Készíthetjük vörösbor helyett portóival is, avagy vörösbor és portói keverékével. A vörösborba keverhetünk saját készítésű ribizliszirupot vagy ribizlicoulis-t is.

5 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

muskotaly_kuve

tamaskurthy, én Budán, a Fehérvári úti piacra szoktam kimenni, és az első emeleti őstermeliői részen mostanában láttam érett paradicsomokat, ökörszívet és egyéb érdekeseket is. Egy-két év alatt nagyon feljavult a kínálat ezen a téren, bár a többsége valószínűleg fólia alatti, láttam egész jól kinézőt is.

mimi_a

Kedves Szerző, félreütött! Megtéveszti a laikust, ha a burratinát "avaggyal" véletlenül mascarponéra kereszteli. :)

mbtbd

kedves mimi_a, köszönjük a hozzászólást, egyértelműsítettük a megjegyzésünket (arra céloztunk, hogy ha valaki nem tud burratinát beszerezni, mással is helyettesítheti)