Menü
Rövid URL

karizmatikus étel

Reggelis pezsgő

Champagne mg 5429

Operaelőadás után, vagy ha a dinére hívott vendégek soká maradtak, az úrinő mindig tudta a kötelességét: éjfél felé illett bejelentenie, hogy a szupé szervírozva van. A szupé változatos műfaj: mivel későn szolgálják fel, könnyebb, mint a diné, fontos, hogy ne feküdje meg a kedves vendég gyomrát. Lehetett akár csak egy kis párfé, de egy valami nem hiányozhatott: a pezsgő. A közmegegyezés szerint ez könnyíti az emésztést.

Franciaországban évszázadok óta így volt a szokás, mígnem az emberiség a 20. század folyamán ráébredt, hogy a pezsgő nemcsak este, hanem reggel is könnyítheti az emésztést. Még akkor is, ha csupán lazacot, kaviárt vagy füstölt angolnát kínálnak hozzá. Európában ma Berlin az össztársadalmi reggelizések és Sektfrühstückök fővárosa, de Bécsben sem kell a Sacherba menni ahhoz, hogy a szállodai büféasztalon reggel ott álljon a pezsgő. Maga a reggeli lehet akármi, hiszen a pezsgőhöz minden passzol. Szendvics, tószt, tojás, zakuszka vagy más...

Crêpe Parmentier

Parmentier paradicsom allo 9710
Parmentier szikkasztott paradicsommal

Tészta

  • 650 g krumplipüré, hidegen
  • 90 g liszt
  • 4 tojás
  • 6 tojásfehérje
  • 1 ek tejszín

Keverőtálban összekeverjük a krumplipürét a liszttel. Hozzáadjuk az egész tojásokat, majd a tojásfehérjéket. Sózzuk, borsozzuk, kevés tejszínt adunk hozzá. Hűtőszekrénybe tesszük.

Parmentier teszta 9787

Kis méretű serpenyőben tisztított vajat hevítünk, élénk lángon. Merőkanálnyi tésztát öntünk bele, a lángot kicsire állítjuk. Ügyeljünk rá, hogy a tészta álljon elég magasan: a lepény legyen legalább 6-7 mm vastag, mire megsül. Amikor alul megpirult, megfordítjuk, további 3-4 perc alatt elkészül. Itatóspapírra szedjük ki.

Parmentier serpeny%c3%b6vel 9698

Lehetséges kiegészítők

  • szikkasztott paradicsom
  • lazac (füstölt vagy marinált)
  • kaviár
  • citromos vajmártás
  • Duxelles (avagy "gombapép")
  • Mont d'Or
Permentier montdor 9829
Ráolvasztott Mondt d'Or sajt és Duxelles gomba

Sajt

A Mont d'Or sajtot a dobozában is megolvaszthatjuk sütőben, így kanalazzuk rá a palacsintára. Hozzáadjuk a gombát, és forró grill alá tesszük rövid időre.

Mont dor doboz 9801
Mont dor dobozban 9749

Ha már Mont d'Or van kéznél, akkor egyszerűbb, de nem kevésbé jó megoldás az, ha sós vízben főzünk némi krumplit, és erre adjuk rá a dobozában megolvasztott sajtot.

Krumpli mont dor sajt 9402

Duxelles (gombapép)

Duxelles nyersen 9764
Finomra vágott gomba és hagyma

Hozzávalók

  • 40 g vaj
  • 3 nagyobb salottahagyma, finomra vágva
  • 500 g nagyon friss csiperkegomba, finomra vágva
  • 50 ml fehérbor
  • só, bors
  • esetleg 1-2 ek tejszín

A vajon pároljuk a nagyon finomra vágott salottát, felöntjük kevés fehérborral, hagyjuk teljesen elpárologni. Hozzáadjuk a finomra vágott friss gombát. Zsírpapírból vágott, középen lyukas fedőt teszünk rá, ezalatt hagyjuk 20-30 percig puhulni, miközben az ízek koncentrálódnak. A végén esetleg 1-2 ek tejszínt adunk hozzá, még egyszer felforraljuk.

Sajtos pancake, paprikapehely

Pancake paprika 2 9477

Hozzávalók

  • 1 nagy tojás
  • 250 ml tej
  • 130 g liszt
  • kevés szódavíz
  • mokkáskanálnyi só
  • mokkáskanálnyi sütőpor
  • 2 ek vaj, mogyorószínűre barnítva, a tésztába keverve
  • vaj, a sütéshez
  • grana padano és mozzarella
  • enyhén csípős paprikapehely
Pancake sajt 9462

Palacsintatésztát készítünk kevés sütőpor hozzáadásával, fél órát állni hagyjuk. Sütés előtt barnított vajat keverünk bele. Garana padanót reszelünk, mozzarellát vékony csíkra vágunk.

A normál palacsintánál kisebb átmérőjű serpenyőben vajat hevítünk, ebben sütjük a palacsinta egyik oldalát, gyenge-közepes lángon (a klasszikus palacsintánál kicsit vastagabbra hagyjuk). A tetejét meghintjük a kétféle sajttal. Amikor a tészta megdermedt, egyik oldalról behajtjuk a szélét,

Pancake sajt 9470

Utána ráhajtjuk a mások oldalról is a szélét. Tálaláskor meghintjük paprikapehellyel. Ne szárítsuk túl, a belsejében a kétféle sajt és a tojásos tészta legyen olyan, mint egy lágy és ízes sajtkrém.

Ugyanezt készíthetjük ementáli és parmezán 1:1 arányú keverékével vagy Gruyère-rel vagy mással.

Gruyere 9913

Blini, kaviár, lazac

Blini lazac kaviar 9684

Hozzávalók

  • 350 g lisztes krumpli
  • 40 g crème fraîche
  • 50 g tejszín
  • 3 tojássárgája (60 g)
  • 30 g liszt
  • 20 g keményítőliszt
  • só, bors, citrombors
  • zsír a sütéshez
Blini hozzavalok 9674

A krumplit meghámozzuk, sós vízben megfőzzük, hagyjuk kigőzölögni, majd krumplinyomón átnyomjuk. Belekeverjük a többi hozzávalót, forró zsiradékon bliniket sütünk.

Variálhatjuk a tésztát azzal, hogy finomra vágott gombát vagy fűszernövényeket keverünk bele.

Img 9697

Tálalás

  • tejföl
  • torma
  • kaviár
  • füstölt lazac, vékonyra vágva
  • száraz pezsgő

A blinit kaviárral, lazaccal, tormás tejföllel, hideg pezsgővel kínáljuk reggelire.

Kavi%c3%a1r arany kavi%c3%a1r blinihez img 7458
Fotó: Bakcsy Árpád (Arany Kaviár Étterem)

Lekváros omlett

Omlett konfitur 9525

Hozzávalók

  • 3 tojássárgája
  • 3 tojásfehérje
  • 2 kk liszt
  • 2 ek cukor
  • vaj és cukor a sütéshez
  • házi sárgabaracklekvár a töltéshez
  • esetlegesen: kandírozott gyümölcs, dió, kesudió, makadámia
Lekvaros omlett 9497

A tojássárgáját keverőtálban habos-világosra keverjük a cukor felével, hozzáadjuk a lisztet és a sót. A fehérjét lágy habbá verjük, egyharmadát a sárgájához keverjük, a maradékot hablapáttal óvatosan beleemeljük a masszába. Ehhez a habot a sárga masszára egyengetjük, a keverőedényt egyik kezünkkel a tengelye körül forgatjuk, miközben a hablabátot alulról felfelé lapátoljuk a krémet, míg többé kevésbé homogén nem lesz (ne keverjük túl, könnyen összeesik, azonnal süssük).

Img 9507

Vastag falú serpenyőben vajat és kevés cukrot hevítünk. Amikor már enyhén karamellizálódott, beleöntjük az omlettmasszát, szétterítjük, a lángot kissebre állítjuk. Addig készítjük, míg az alja egyenletesen sötét aranybarnára nem pirul, a teteje nagyjából el nem készül: maradjon szaftos, akár egy kicsit alulkészült is. Ha úgy tetszik, ez egy vastagabb csúsztatott palacsinta.

A közepére mártásszerűen híg lekvárt csorgatunk, meghinthetjük durvára vágott pirított dióval is, majd a két oldalát felhajtjuk. Kívül sötét karamellásnak, belül nagyon lazán és viágosan krémesnek kell lennie.

Img 9518

Készíthetjük ugyanezt 180-200 fokos sütőben is, lekvár helyett meghinthetjük reszelt sajttal (gruyere, pecorino, parmezán). Ez esetben kihagyjuk a cukrot a receptből.

Champagne 5416

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

gambas

BUÉK

azért szerintem csak jobb a hajdina lisztes blini, ahol a búzaliszt egy részét hajdinaliszttel helyettesitik