A paradicsomleves a nyerőleves. Készítheted édesen, olaszosan, zellerrel, fokhagymával, olaszosan bazsalikommal, paradicsomléből és a zúzott paradicsomból is.
Most, hogy gyakorlatilag bármelyik évszakban, hozzá lehet jutni paradicsomhoz a levest érdemes 1 kg paradicsomból és 1 l paradicsomléből készíteni.
A paradicsomokat leforrázzuk és lerántjuk a héját, majd összetörjük őket és felöntjük a paradicsomlével, majd ugyanennyi vizet vagy 1,5-szer annyi vizet öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáöntünk 3-4 ek olívaolajat.
Ha zellerrel készítjük feldarabolt zellergyökeret teszünk bele, amit puhára főzünk benne, majd összeturmixoljuk. Turmixolás után tehetünk bele fokhagyma gerezdeket.
Zeller nélkül a felforrt paradicsomlevesbe bazsalikom leveleket tehetünk, ettől olaszos ízjellege erősödik.
A felforrt paradicsomlevesbe mindenképp tegyünk 1 kk cukrot, ami lágyítja a paradicsom ízét.
A levest parmezán vagy cheddar sajtkockákkal tálaljuk.
Hozzávalók
1 kg paradicsom
1 l paradicsomlé
só
bors
4-5 ek olívaolaj
1 kk cukor
Opcionálisan
1 db zellergumó
3-4 zellerlevél
4-5 gerezd fokhagyma
5-6 zellerlevél vagy zellerszál
2-3 szál bazsalikom