Menü
Rövid URL

mge

MGE ÉVES TARTALMI BESZÁMOLÓ – 2017

Mge egyenesitett

Aranyszalag Minőségtanúsítvány és a jó honi alapanyag kutatása

Folytatódott az MGE 2013-ban elindított Aranyszalag-programja a Földművelési Minisztériummal és a NÉBIH-hel kötött háromoldalú szerződésnek megfelelően. Az MGE legutóbb a Heppenheimer tojásnak ítélt oda Aranyszalag-tanúsítványt.

Erdős Norbert EP képviselő

 (a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja) e témában Brüsszelbe hívta meg az MGE elnökét munkalátogatásra; meggyőződése, hogy az aranyszalagos hazai minőség promóciójának és ellenőrzésének új lendületet kell adni. Az egyesület változatlan célja az, hogy Magyarországon jelen legyen a valóban kiemelkedő honi alapanyag és a sok hozzáadott értékkel feldolgozott termék, ami egyenletes színvonalon elérhető. Enélkül nem létezhet igazi, vonzó magyar terroárkonyha.

Aranyszalag sima 1 copy
  • Az MGE 2017 februrjában Czifray-estet rendezett a Zwack Múzeumban. Az örömfőzésre korábbi és aktuális sikeres versenyzők vállalkoztak az éttermi világ élvonalából. Az est szándéka az volt, hogy szélesebb közönséggel is éreztesse, milyen fejlődés ment végbe a hazai gasztronómiában a 2004-es MGE-alapítás óta. A tányérokon megjelent számos aranyszalagos termék, köztük a keleméri bárány, a beregi csirke (Alemitta) az Akasztói Szíkiponty, a bezdáni paprika, a parajdi só, a Rózsavölgyi csokoládé.

  • Az MGE 2017 áprilisában húsvéti sonkatesztet rendezett. Áprilisban került sor a csirketesztre is, melyből kiderült, hogy az aranyszalagos beregi csirke (Alemitta) megállja helyét a külföldi minőségi szárnyasok mellett. Ugyanakkor az MGE felfüggesztette a Mastergood „tanyasi csirke” Aranyszalag-minősítését.

  • 2017 novemberében az egyesület MGE-tagok és étteremtulajdonosok részére buszkirándulást szervezett Akasztóra az Aranyszalagos Szíkiponty bemutatkozójára.

  • 2017 decemberében az MGE a Magyarországon tartott wagyu-marhát mutatta be. Támogatónk volt a Fáma étterem, ahol szakácsok és étteremtulajdonosok kaptak kóstolót a marha különböző részeiből, különböző módokon elkészítve.

Könyvkiadás

Ket konyv mge

Az MGE megjelentette a Bűvös Szakács sorozat Konyhauniverzum című kötetét, amely a világ karizmatikus ételeiről és azok kultúrtörténetéről szól, "több mint recept" mottóval. A kötet átfogó és színes háttéranyagként szolgál az egy évvel korábban megjelent hiánypótló konyhatechnológiai kézikönyvhöz, A főzés tudományához. A főzés tudománya kötethez az MGE három mutatót is készíttetett – tárgy, recept és ételféleségek szerint, amelyekkel rendkívül könnyű a keresés a 840 oldalas műben.

TV-sorozat

Az MGE részt vett egy 8 részes televíziós gasztrosorozat léterhozásában, amelyet 2017 végén és 2018 januárjában vetített a TV2. A „hagyomány és evolúció” mottójú sorozat minden része egy-egy hagyományos magyar étel klasszikus és modern feldolgozását tartalmazza, vezető szakácsok bevonásával. A sorozathoz magánszponzorok mellett a Földművelődésügyi Minisztérium és a Hungarikum Bizottság is támogatást nyújtott a kürtőskalács és a halászlé bemutatásához. A sorozat folytatását 2018 végére tervezzük.

Rendes kenyér

Lezajlott a harmadik Kenyérlelke Fesztivál, melynek főszervezője az MGE tagja, Vajda József pék. A fesztiválhoz kapcsolódott Mike Zakowski kaliforniai kézműves pék szemináriuma, amelyről szintén részletesen tudósított az MGE.

Új versenyek és új technológiák

Az MGE részt vett a KCBS BBQ bírák képzésén, melyet 2017-ben tartottak meg első ízben Magyarországon, ezen belül Tállyán. Az MGE képviseltette magát az első Magyarországon rendezett KCBS BBQ verseny bírái között is.

Az MGE 2017-ben bemutatta Adorjányi Máriusz (Nyárspolgár) két új, saját fejlesztésű gépét:

Bűvös Szakács



Az MGE hivatalos honlapja 2017-ben is folyamatosan újuló tartalommal jelentkezett, korlátlanul hozzáférhető volt minden szakmabeli és civil érdeklődő számára. A Bűvös Szakács rovatai:

  • hozzávalók
  • karizmatikus ételek
  • technológiák,
  • konyhariportok
  • gasztrokultúra.

2017 karácsonyára az MGE újabb halászléakciót szervezett: több mint 300 adag halászlét lehetett megrendelni az érsekcsanádi Rév csárdából, amely 2014-ben kapta meg a Kulináris örökség díjat.

Szakácsversenyek: Czifray, Hagyomány és Evolúció

Az MGE folytatta szakácsversenyeit, melyek célja az éttermi és étkezési kultúra fejlesztése a 2004-es alapítóokirat szellemében. A célok részletesebben:

  • a kulináris intelligencia építése
  • a technológia tudatosság fejlesztése
  • repertoárbővítés
  • ízléscsiszolás
  • tehetségkutatás
  • közösségfejlesztés.

A III. Czifray-versenykurzus 2016-ban kezdődött és 2018-ban zárul le. A résztvevők szakmai ösztöndíjakban, tárgyi jutalmakban, éttermi meghívásokban részesülnek, sztázsolási lehetőségeket kapnak. A III. Czifray eddigi folyama itt látható:

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2016-ban hirdette meg a III. Czifray-versenykurzust. A selejtezők és az első forduló után tizenketten maradtak versenyben.

A III. Czifray 2018 nyarán zárul le.

A VII. Hagyomány és Evolúció 2018-ban zajlik.

A III. CZIFRAY-KURZUS TÉMÁI (2016-2018)

Selejtező

  • töltött aranyszalagos minőségű beregi csirke természetes pecsenyelével, háromféle házi erjesztésű (fermentált) zöldséggel és tetszőleges pürével, egy negyedik zöldséget a helyszínen kell a versenyzőnek savanyítania

Első forduló

  • halleves édesvízi halból, fűszerpaprika nélkül
  • bő zsírban sült fánk töltve vagy mártogatóval

Második forduló

  • a zöldség több arca
  • tányérdesszert a szezon gyümölcseiből

Harmadik forduló

  • kacsa két fogásban

Negyedik forduló

  • kagyló
  • desszert tönkebúzából vagy tönkölyből vagy árpagyöngyből

Ötödik forduló

  • a koranyár alapanyagai
  • aranyszalagra jelölt tatai pisztráng tetszőleges környezetben

Az MGE köszöni a segítséget a versenyhelyszínt biztosító Szinergia Szakiskolának és minden önkéntes segítőnek, az összes önkéntes zsűritagnak, Dávid Sándor vezető szakoktatónak, Bakcsy Árpád fotográfusnak, Horváth Balázs főszerkesztőnek (Chef&Pincér) és a Magyar Gasztronómiai Egyesület támogatóinak.

A KÖZHASZNÚ EGYESÜLET KÖSZÖNI MINDAZOK HOZZÁJÁRULÁSÁT, AKIK ADÓJUK 1%-át az MGE céljaira szánják, hozzájárulásukat a jövőben is szívesen fogadjuk.

MAGYAR GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Bankszámla: 11701004-20216348
Adószám: 18116375-2-41

  1. évi TARTALMI BESZÁMOLÓ ITT

Akik a 2017-es évben támogatták a Magyar Gasztronómiai Egyesületet

Adorjányi Máriusz (Nyárspolgár BBQ)
Alemitta Bt., Héver Tímea és Kerekes Attila (aranyszalagos beregi csirke)
APLI Design (formatervezés)
Ádám Csaba (Olimpia)
Andrusch Péter (Alabárdos)
Bakcsy Árpád (fotográfus)
Balogh Nagy Erzsébet (aranyszalagos Keleméri bárány)
Bernát Dániel (Rézkakas)
Bernáth József (séf)
Budaörsi Halpiac (Palotás Péter)
Csatlós Csilla (Bonne Chance)
Cseh János (séf)
Csiszár Katalin (aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé)
Dávid Sándor (Szinergia Szakiskola)
Erdős Norbert (Európa Parlament)
Forster Zoltán (Börze)
Győrffy Árpád (Kollázs)
Horváth Ákos (Fáma)
Horváth Szilveszter (La Maréda)
Huszár Krisztián (Fáma)
Katona Ervin (Rézkakas)
Kiprich Zsolt (Szinergia Szakiskola)
Kovács Renátó (Fáma)
La Maréda Étterem (Győr)
Litauszki Zsolt (séf)
Mayer Ottó (húsipari élelmiszermérnök)
Mészáros Gábor ("István gazda" kisüzemi kolbászkészítő)
Mogyorósi Gábor (Alabárdos)
Moór László (bEAT/Székesfehérvár)
Moórné Nagy Veronika (bEAT/Székesfehérvár),
Moroz Alex (fürj és fürjtojás őstermelő)
O’Shea, Daniel (séf)
Ordasi Krisztián (szakoktató)
Palotás Péter (Budaörsi Halpiac, PLP)
Pálfy Zsolt Levente (polgári tagozat, állandó adományozó)
Pesti István (Platán)
Pintér Árpád (fotográfus)
Pollok László (Bonex)
Rubin Fűszerpaprika (a 2015-ös MGE-paprikateszt győztese)
Ruff Dávid (Fáma)
Sárközi Ákos (Borkonyha)
Szentesi Pincészet
Szinergia Szakiskola
Takács Lajos (séf)
Vidák Zoltán (séf)
Vissy Pincészet
Vak Varjú
Vomberg Frigyes (szakoktató, szakács, food design)
Zwack Unicum Nyrt.
Nemzeti Együttműködési Alap
Földművelődésügyi Minisztérium
Hungarikum Bizottság
wagyu.hu

Ide még nem érkezett hozzászólás.

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.