Menü
Rövid URL

mge

III. Czifray – az ötödik forduló feladatai

Czifray logo blogra

Időpont: 2018. június 3. vasárnap
Helyszín: Szinergia Szakiskola Taverna Tagintézménye, 1133 Budapest, Dráva utca 18-22. A versenyzők beosztását később írjuk ki.

A két téma

I. A koranyár alapanyagai

  • újkrumpli
  • újhagyma
  • spárga
  • karalábé
  • zöldborsó
  • zöldbab
  • aranyszalagos Heppenheimer tojás
  • magyar tokaszalonna (avagy császárszalonna)
  • tetszőleges friss fűszernövények

A fordulóra az MGE biztosítja

  • az aranyszalagos Heppenheimer tojást
  • és a zöld vagy fehér spárgát

A felsoroltakon kívül más egyéb zöldséget nem lehet felhasználni, viszont a listáról maximum kettő elhagyható.

II. Aranyszalgra jelölt pisztráng tetszőleges környezetben

Az adagonként 60-70 gramm mennyiségű halat a fordulóra az MGE biztosítja.

Elvárt az emelkedett bisztró- vagy csúcsgasztronómiai színvonal.

Az ételeket 5 adagban kell tálalni (3 a zsürinek, 1 a konyhazsürinek, 1 a fotóra)

A versenyzőknek két és fél óra áll rendelkezésükre. Másfél óra után tálalandó az első étel, egy órával később a második. Fontos szempont, mennyire töltik ki hasznos munkával a rendelkezésre álló időt.

A Czifray általános versenyszabályzata ITT TALÁLHATÓ

Kérjük a versenyzőket, hogy 2018. május 27-ig küldjék meg ételeik receptjét (szabatosan, többes szám első személyben), technológiai leírással, anyaghányaddal a bitterad@gmail.com címre. Ha az ételen változik valami, a módosított leírást kérjük hozzák el a versenyre. Egy informatív fotó elegendő.

A versenyzők behozhatnak

  • egy alaplevet (nem véglegesre sűrített mártást!)
  • olajakat, eceteket
  • fűszereket, fűszernövényeket
  • tisztítatlan friss zöldségeket

A versenyzők kérhetnek konzultációt, illetve könyvtárnapot a Magyar Gasztronómiai Egyesülettől – időpontegyeztetés a bitterad@gmail.com címen.

A III. CZIFRAY-VERSENYKURZUS

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2016-ban hirdette meg a III. Czifray-versenykurzust. A selejtezők és az első forduló után tizenketten maradtak versenyben.

Köszönjük a segítséget a helyszínt biztosító Szinergia Szakiskolának és az önkéntes segítőknek, a zsűritagoknak, Dávid Sándor vezető szakoktatónak, Bakcsy Árpád fotográfusnak és a Magyar Gasztronómiai Egyesület összes támogatóinak.

A közhasznú egyesület köszöni mindazok hozzájárulását, akik adójuk 1%-át az MGE céljaira szánják, hozzájárulásukat a jövőben is szívesen fogadjuk.

MAGYAR GASZTRONÓMIAI EGYESÜLET
1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Bankszámla: 11701004-20216348
Adószám: 18116375-2-41

A III. CZIFRAY-VERSENYKURZUS TÉMÁI VOLTAK

Selejtező

  • töltött aranyszalagos minőségű beregi csirke természetes pecsenyelével, háromféle házi erjesztésű (fermentált) zöldséggel és tetszőleges pürével, egy negyedik zöldséget a helyszínen kell a versenyzőnek savanyítania

Első forduló

  • halleves édesvízi halból, fűszerpaprika nélkül
  • bő zsírban sült fánk töltve vagy mártogatóval

Második forduló

  • a zöldség arcai
  • tányérdesszert a szezon gyümölcseiből

Harmadik forduló

  • kacsa két fogásban

Negyedik forduló

  • kagyló
  • desszert tönkebúzából vagy tönkölyből vagy árpagyöngyből

Ötödik forduló

  • a koranyár alapanyagai
  • aranyszalagra jelölt tatai pisztráng tetszőleges környezetben

1 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

gyalogrepa

A koranyár fontos alapanyagának tartom a sárga rókagombát, és a szegfűgombát is. Persze tudom, vadgombákra nem lehet szervezni semmit, mert nem dátum szerint jelennek meg. Bár, remélem valamelyik versenyző besuvasztja a "tisztítatlan friss zöldség" kategóriába.