Menü
Rövid URL

karizmatikus étel

Halászlé-evolúció

Halaszle hal 5783

Bogrács, hagyma, friss hal, víz, só, fűszerpaprika, erős láng. A halászlé kultétel. Azon kevesek egyike, ami valóban magyar eredetűnek mondható, autentikus formájában mégis ritkább, mint a fehér holló. Alig néhány helyen csinálják úgy, ahogy azt a Tiszánál és a Dunánál, tónál és folyónál a halászok csinálják.

Halaszle vagoasztal katinak 5725
Vágóasztal

Szeretnénk egymás mellett bemutatni az autentikus változatot, ahogy azt Tinusz Gábor érsekcsanádi Rév csárdájában készíti Kocsis Ferenc mindig frissen. És utána egy példát arra, hogyan jelenhet meg a hagyomány új formában -- bisztróban, polgári konyhán vagy akár a csúcsgasztronómiában.

Ahogy a korhely halászlé is már egy "halászléinspiráció" a maga fűszerességével és savasságával, úgy az alábbi Takács Lajos-féle halászlémártás is a savassággal és legutolsó pillanatban megismételt frissítő fűszerezéssel operál. A lé passzírozott, tehát jobb az éttermi előkészíthetősége, mint az autentikus változatnak. A passzírozás után alapos szűrés következik, vagyis haluszadék nem maradhat benne, így közelítheti meg a halászos lé minőségét. Ehhez a halalaplevet minden nap frissen kell készíteni, röviddel a szervíz előtt.

A videó után receptek.

Halászos halászlé

Img 5945

Hozzávalók

 • 1 kg hal (70-80% ponty)
 • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
 • 1 púpozott ek fűszerpaprika
 • 1 csapott ek só
 • víz

A fenti mennyiség körülbelül két adagra elég, csupán az arányokat jelzi. A ponty mellé adhatunk harcsát, csukát, keszeget.

A víz mennyisége függ a bogrács formájától, és attól, mindvégig biztosított-e az erős láng, és a folyamatos lobogó forrás. A Rév csárdában felfelé szélesedő "alföldi" bográcsot használnak, ebbe 1 kg halra 1,5-1,6 l vizet tesznek. A felfelé keskenyedő "balkáni" avagy "halfőző" formájúba a lassúbb párolgás miatt körülbelül 1,25 liter vízet.

Halaszle nyurgaponty 5749

A halat levágjuk, a vérét a bográcsba engedjük. A hal vére fontos sűrítője is a lének.

Hosszú, vékony pengéjű késsel, a farkától kezdve lefejtjük a pikkelyes részt, mint egy páncélt. Így eltávolítjuk a pikkelytokokat is, ami szintén rossz ízű lehet, és úszkálna a kész lében. A lébe nem kerülhet semmiképpen: uszony, kopoltyú, keserű fog, lép, a bél rossz ízeket hordozó része.

Halaszle lehantolas pikkely 5754

A hal belsőségeit kiszedjük, az értékes részeket (máj, ikra, tej...) megőrizzük. A hal belsejét nem mossuk ki, mert értékes ízanyagokat veszítenénk.

Hal hastisztitas 5877

A halat irdaljuk: a farkától a fejéig 2-3 mm-enként vágjuk be, míg nem roppan a szálka. A hasi részt szükségtelen irdalni. A szálkákat így átvágjuk, a halhús ugyanakkor szeletelhetően egyben marad.

Halaszle irdalas 5834

A halat meghajlítjuk, a vágásokba bedörzsöljük a sót, majd a halhúst 2-3 ujjnyi vastag szeletekre daraboljuk. Tíz percig állni hagyjuk.

Halaszle halsozas 5871

A halhoz kilónként egy közepes fej hagymát finomra vágunk.

Halaszle hagyma 5894

A bográcsba alulra tesszük a félbe vágott fejet és az apró halakat a hagymával. Erre a tisztított-darabolt három ujjnyi vastag halszeleteket a sóval.

Halaszale alap 5841

Tehetünk bele (10 főre 4-5) friss cseresznyepaprikát is, ezt a végén egyben ki is szedjük, és odaadjuk külön. Hideg vízzel felöntjük, a bográcsot erős lángra tesszük.

Hal felont 5931

Amikor felforrt, várunk 6-7 percet, míg elfövi a habot és a fejekből kiolvad kis zsír. Erre a zsírra kanalazzuk a paprikát egyszerre, vagy több részletben.

Ha jó tüzet raktunk, körülbelül 10 perc alatt felforr a lé és ezután végig lobogva forr, akkor forrástól számítva 30 perc alatt kész a halászlé.

Halaszle konder lang eleje 5942

A bográcsot tengelye körül meg-megforgatjuk, vagy himbáljuk a tűz fölött, hogy ne kapjon semmi oda. A belső falát kanállal öblítjük – ez különösen az elején fontos, hogy ne égjen rá a falra paprika.

A tejet és a lehártyázott, sózott ikrát, akárcsak a harcsaszeleteket (ha van), az utolsó 10 percben adjuk hozzá.

Halaszle haltej 5826

Az ikrát semmiképp nem szabad túlfőzni, mert megzavarosítja a levet. Fontos a hártyát leszedni, mert az nem engedi át a sót.

Halaszle belsoseg 2609

Tehetünk bele (10 főre 4-5) friss cseresznyepaprikát is, ezt a végén egyben ki is szedjük.

A felvételek az érsekcsanádi Rév csárdában készültek

Halaszle rev csarda 5640
Érsekcsanádi Rév csárda terasza

Az alábbi halászlémártásban (mousseline) halgaluska a betét. Ez kézimunkát igényel, de nagy erénye, hogy alkalmas a leeső friss halrészek nemes hasznosítására, és nagyon érdekes az állaga. Betétként adhatunk ugyanakkor bőrén sült halszeletet, avagy haltejjel töltött derelyét.

Halgaluska halászlémártással

Halaszle galuska talalva 4870

Halgaluska (mousseline)

 • 800 g halfilé (ponty, süllő)
 • 30 g só
 • 30 g cukor
 • 3-4 g fehér bors (vagy cayenne-i bors)
 • 3-5 tojásfehérje
 • 600 g tejszín
 • 80 g meleg olvasztott vaj
 • esetlegesen: 80 g forró rákleves (bisque)

A halat 2-3 fokra hűtjük. Ledaráljuk, majd szintán áttörjük. Ismét lehűtjük, amikor lehűlt, robotgépben összedolgozzuk a tojásfehérjével és a fűszerek felével. Hablapáttal hozzáadagoljuk a jéghideg tejszínt, végül hozzákeverjük a meleg olvasztott vajat (és esetleg a ráklevet).

A masszát ismét lehűtjük, majd két kanál között galuskát formázunk belőle (avagy habzsákból kinyomjuk egyforma hengerekre).

A 3x5 cm-es hengereket öt percig gőzöljük, 90 fokon. Háztartásban megfelelő e célra az egyszerű kínai háncsgőzölő, amit csendesen fortyogó víz fölé teszünk.

Halgaluska nyers 4841

Ha nagyon friss a hal, akkor csökkenthető a tojásfehérje mennyisége. Ha nem annyira friss, akkor jót tehet az állagnak még egy tojássárgája is.

Erre a célra kiválóan felhasználhatók bizonyos friss leeső halrészek, vagy a szálkás, de karakteres ízű csuka.

A gőzölt galuskát vajon lassan körbe is piríthatjuk: nagyon szép burkot kap, és újabb ízárnyalatot.

Zöld és pirult hintés

 • újhagyma
 • shizolevél
 • vörös csilipaprika, kierezve, kimagozva
 • korianderlevél
 • petrezselyem
 • szárított fekete olajbogyó
 • marokkói citrom héja, finomra vágva

A hozzávalókat vékony csíkra vágjuk és összevegyítjük, tálaláshoz frissen készítjük elő.

 • pankómorzsa
 • vaj és olaj keveréke
 • koriandermag

A magot szárazon pirítjuk, hogy felszabaduljanak az aromák, majd mozsárban kissé megzúzzuk. A pankómorzsát vaj és olaj keverékén aranybarnára pirítjuk, belekeverjük a koriandermagot.

Halgaluskara gezemice 4873

Halászlémártás

A paprikás hallevet frissen főzzük az itt található recept alapján. A receptben szereplő jeget ezúttal készíthetjük szárnyasalapléből: viszonylag sokáig fogjuk sűríteni, ami a kényes halalaplének elnehezítheti az ízét.

Az utolsó 20 percben reszelhetünk bele nyers krumplit, amit a végén kiszűrünk belőle. Szintén az utolsó 20 percben adhatunk hozzá tisztára mosott pontgyerincet is, ami decens friss halízt ad. A burgonya keményítője segít abban, hogy mártásosabb legyen az állag, ami jól áll majd a galuskának. Ugyanerre az utolsó 20 percre kevéske olívaolajat is adagolunk hozzá.

Az ilyenformán elkészített hallevet lassú tűzön egynegyedére sűrítjük.
Fontos, hogy kóstolással ellenőrizzük az állagot és az ízt: legyen koncentrált, de nem túlkocentrált, ne legyen fáradóan "halízű".

Halgaluska halaszlebe 4862

Tálalás

A mélytányérba kevés olívaolajat csurrantunk. Erre tesszük a korianderes morzsába hempergetett galuskát. Körbeöntjük forró halászlémártással, meghintjük vegyes vágott zölddel. Azonnal tálaljuk.

Megjegyzés

Ha a galuskához nem hűtjük le kellőképpen a hozzávalókat és az eszközöket, akkor a halhúsban hamar kicsapódik a fehérje, és gumiszerű lesz az állag. Robotgép helyett használhatunk finom lyukú húsdarálót vagy jegesre hűtött mozsarat, a halpépet ilyenkor jégre állított fémüstben keverjük össze a tejszínnel.

Halgaluska felontese 4864

Elmúlt és nem elmúlt hallevek

Halászoslé-leírás 1828-ból (Horváth József Elek gimnázium-igazgató):
"..összveszednek mindennemű halat.. ezeket darabokra metélvén, bográcsba rakják, s megsózván, egy egész paprikát s fél marok vörös hagymát közibe hintenek, s eképpen tulajdon gőzében párolják. Annakutána egy kis sárgás rántást csinálnak, mellyet vízzel kevert vörös borral – melybe ismét petrezselmet és kakukkfüvet hánynak –, felöntik s egyszer felforrni engedvén, kitálalják"

1840-es Czifray-kiadás:
"Halász-Hal, vagy Kevert hal-étel: ...különféle nemű halakat végy, úgynevezett csukát, pontyot, kecsegét, czompót, fogast és harcsát, tisztítsd meg mind, s hagy fél óráig sóban állani: azután vágd el darabokra, csinálj egy kis sárgás rántás. Tégy bele egy fej közepén ketté vágott veres hagymát, egy paprikát, metélő hagymát, egy kis kakkkfüvet, czitrom héjat, és új fűszert, sózd el jól a mártást, tedd bele a halat, főzd meg benne lassan: megfőzvén tedd tálra, szűrd reá a jól megfőtt mártást, s rakd meg a tál szélét három szegletre metélt sült zsemlyékkel."

Bródy Sándor, A főzés művészete:
"A Tisza mentén, különösen Szegeden a sűrűbb és erősebb lé okáért takarmány halakat és fejeket főznek össze péppé és majsszá, és átpasszírozzák a halászlébe ... jójó, de azért nem javallom."

Halaszle rev csarda 5687
Rév csárda

A régi lyoni halgaluska (quenelle) alapmasszája két rész mozsárban pürített csukahúsból és egy rész égetett tésztából készült, a galuskát posírozták, aztán gratinírozták.

Ennek Lyonban megjelent modernizált változata is, amely a mousseline-t ötvözi a klasszikus “panádos” vátozattal.

Halgaluska égetett tésztával

Img 5535 quenelle bakcsy
Fotó: Bakcsy Árpád

Égetett tészta (panád)

 • 500 ml tej
 • 100 g vaj, hidegen
 • 600 g liszt

Égetett tésztát készítünk: a vizet és a vajat vastagabb falú lábosban felforraljuk, a lángot kisebbre állítjuk. Folyamatos keverés mellett beleszórjuk a lisztet, és addig keverjük, míg a tészta el nem válik az edény falától, levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Hűtőszekrénybe tesszük.

Hal

 • 500 g halfilé, lebőrőzve, kockára vágva
 • 4 tojás
 • 300 ml zsíros tejszín
 • 75 g lágy vaj (szobahőmérsékletű)
 • 10 g só, cayenne-i bors, szerecsendió

A jegesen hideg halkockákat az ízesítőkkel fűszerezzük. Robotgépben 15-20 másodperc alatt péppé mixeljük, ha a halpép fényesedik azonnal állítsuk meg a gépet. Ismét lehűtjük.

Keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, a hideg panádot, több részletben a hideg tejszínt, végül a vajat. Szitán átpasszírozzuk, a fűszerezést kiigazítjuk.

Befejezés

Galuskákat formázunk. Sós vízben pár percig blansírozzuk, hal- vagy rákmártással tálaljuk.

Halaszle duna 5675

Pannon ízek

Ezekkel a halászlevekkel folytatódott a Pannon ízek workshop-sorozata. A második esemény keretében a Magyar Gasztronómiai Egyesület egy klasszikus és egy modern halászlét kóstoltatott, ezúttal Siklóson, ezekről készített filmet is.

2 hozzászólás

A bejegyzésekhez csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Itt regisztrálhat.

mbtbd

bordo@ De, száz százalékig pontyfilé. A forgatáson ktöbb verzió készült, a feliratozás elcsúszott. Korrigáljuk.