Menü
?
A borászatok pontozása
Világklasszis borászat.
Magyar csúcsborászat. Évek óta a hazai élvonalban. egyedi, nagy borok, megin- gások nélküli csúcsteljesítmény.
Komoly, klasszis borászat. Fölismerhető egyéniségű, rendszeresen csúcsborokat alkotó, akár stílusteremtő pince.
Nagyon jó borászat. Kiszámíthatóan jó, korrekt borok, időnként egy-egy egyedi, komolyabb értéket képviselő tétel.
Jó borászat. Stabil minőséget produkáló pince, megbízható, de egyediséget, nagyobb értékeket nem mutató borokkal. Illetve: pályakezdő, útkereső pincészet, figyelemre méltó, de még kiforratlan tételekkel.
A borok pontozása
20 pont Elméleti lehetőség.
18–19 pont Legenda. Világszinten is kiemelkedő termőhely kiváló évjáratának hibátlan bora, amely nem várt szépséggel ajándékoz meg, és az értékeink újraértékelésére késztet.
16–17 pont Klasszis nagy bor, amelyre éveken át emlékezünk, és egyetlen évjáratáról sem szeretnénk lemaradni. Referenciaértékű bor, amely képes a termőhely és a borvidéki hagyomány erényeit a legmagasabb szinten összegezni.
14–15 pont Harmonikus, nagy bor. Nagy élmény, de komplexitásban, egyediségben van följebb.
12–13 pont Élmény. Magabiztos bor, jó arányokkal; képes felidézni a borvidék, a fajta, a termelő jellegzetességeit és hagyományait.
10–11 pont Szívesen innám máskor is, és föl is ismerném. Kis aránytalanság, bizonytalanság megengedhető, de karakteres bor, jól azonosítható fajta- és/vagy termőhelyi jelleggel.
8-9 pont Szívesen innám máskor is. Hibái, aránytalanságai tolerálhatók, illetve jól elkészített, ám kissé arctalan bor.
T Tesztelve, de nem ajánlható (1–7 pont). Hibás, illetve védhetetlenül aránytalan bor. Esetleg iható, de teljesen arctalan, sem a fajta, sem a borvidék jellegzetességeit nem közvetíti.
Legjobb vétel.

A borászatok értékeléséről